A bizalom

26 February 2017 |



Ahogy a reggeli kávémat kortyolgatva- szokásomhoz hívem - sétálgattam a kertben, az egyik bokorból mocorgást hallottam. Kíváncsian bekukkantottam alá, vajon mi lehet ez? Hirtelen támadóan kiugrott alóla egy cica, de miután megérezhette a „jó-szándékomat”, már kedvesen jött felém. A szomszéd cicusa volt az. Úgy vélte, kölykeinek a mi kertünk, bokrunk lesz a legmegfelelőbb, legbiztonságosabb hely a világon. Ide szülte kiscicáit. 


Igencsak elgondolkoztam, vajon miért pont minket választott, hiszen a szomszédasszonyunknak nincs kutyája, viszont nekünk van egy kandúr macskánk, amitől a cicamama esetleg tarthatna. Továbbtanulmányozva ezt az élethelyzetet, a bizalom szó jutott erről az eszembe. 

Tulajdonképpen mit jelent az, hogy bizalom? 

A bizalomhoz a legtöbb ember elsősorban személyes viszonyokat társít. Többen gondolják úgy, hogy el kell telnie egy bizonyos időnek ahhoz, hogy megismerjük a másikat, hogy megbízzunk benne. Vannak akik azt mondják, hogy az elején már meg kell lennie ennek az érzésnek.

Az anyacica biztos volt afelől, hogy nem fogom őt és kicsinyeit bántani. De vajon ezt honnan tudhatta? - Kérdezhetnék egy páran. Ráadásul ott volt még a kandúr cicusunk is. 

Ha a bizalom elsősorban viszonyulás, nem pedig viszony, akkor ez a reagálás magától értetődik. A bizalom létrejöttének és megszűntének azonban gyakran éppen a másik viselkedése az oka. Ez a viselkedés lehet egyszerűen csak annyi, hogy a másik mintegy rácsodálkozik magára a bizalmi viszonyra, s ráébreszti azt is, aki benne megbízik. 



A bizalom tehát olyan tartósan fennálló érzet, amely a „biztosnak lenni valamiben" tényét igazolja vissza.


 

Gondoljuk csak végig még egyszer, hogy mi történik olyankor, amikor bizalomra méltónak találunk egy másik személyt. Mit jelent az, hogy részéről jóindulatot vagy jó-szándékot tételezünk fel? Ha a jóindulatot vagy jó-szándékot ilyen „,egyetemes érvényű" erkölcsi jellemvonásnak értelmezzük, akkor voltaképpen minden embernek rendelkeznie kellene ezzel.

Ön mit gondol erről? Ön számára mit jelent a bizalom? És neked?

 

Dobó Mariann

Fotó forrás: itt  itt és itt