Mi az életünk értelme?

02 December 2016 |


 

Vannak olyan pontok az ember életében, amire nem túl büszke. Önnek is volt ilyen? Előfordulhatott, korábban nem jutott eszünkbe, hogy: egészségesebben éljünk, okosan beszéljünk, és arra sem figyeltünk eléggé, hogy az egyediségünkhöz alakítva fejezzük ki önmagunkat. Nem is beszélve arról az igényről, hogy az öltözködésünket az egyéniségünkhöz alakítsuk. Pedig fontos lenne minél hamarabb elkezdeni a személyes márkánkat – énmárkánkat –  tudatosan felépíteni. Mindezek előtt önmagunkat jobban megismerni. Bár az üzleti életben használatosak az előző kifejezések, mégis én úgy gondolom, hogy az „eredeti arculattervezés” az énmárkaépítés mindenkinek hasznos. Természetesen ezen belül a céljainak, élete értelmének meghatározása is. 

Ahogy elkezdjük megismerni önmagunkat, máris elkezdődik az a folyamat, amely által egyre jobban képessé válunk egy tartós irányt adni az életünknek. Ezzel együtt azt is meg tudjuk már határozni: mi az életünk értelme.

Sokan foglalkoznak az élet értelmének kifejtésével. Amikor ma rendezgettem a pszichológiai anyagaimat, éppen egy ezzel kapcsolatos jegyzet – a logoterápiáról, Viktor E. Frankl-ról, akinek fontos volt az élet értelmének a meghatározása – került a kezembe.

A filozófia, de sokszor az irodalom is a mi világunk jellegzetességéről szól, az élet értelmével foglalkozik. Felismerhetjük ebben az emberi természet erős igényét  is. Azt, hogy nagyon fontos megtalálnunk az életünk értelmét. Egy egyetemisták közt végzett reprezentatív felmérés során – ahol több mint 10 ezer hallgatót kérdeztek meg –  mutatja, hogy döntően (78%) az élet értelmének megfogalmazását hasznosnak találja. Az alkoholisták közt végzett felmérés szerint (90%-nál) viszont a legjellemzőbb az értelmetlenség érzése, a drog-függő emberek között pedig, csaknem mindegyikénél, „kimutatható” az „egzisztenciális vákuum”.

Talán saját életünkben is felmerülhetett már ez a könyörtelenül választ kényszerítő kérdés. „Mi az életem értelme?” Az is lehet, hogy más tette fel ezt a kérdést, mélyen a szemünkbe nézve: Neked mit jelent az élet értelme? Elgondolkodtunk-e már vajon azon, hogy mit lehetne erre válaszolni? Valamit, ami hiteles önmagunkról és mindenképpen motiváló dolog számunkra. Nagy érdeklődést kell valami iránt tanúsítanunk ahhoz, hogy ez spontánul érvényesülhessen. És ezt az érvényre-jutást nyugodtan „elvárjuk”. Merthogy hisszük, tudjuk, hogy ennek megvalósítása az életutunk valódi része.

Azt mondják, hogy az életünk értelme valamilyen tapasztalaton alapszik. Az irodalomban számtalan alkotás foglalkozik a szenvedés, az élet értelmének a kérdésével. Meglepődve realizáltam, hogy egy alkotót legfőképpen a szenvedés és szenvedély táplálja (szenvedély szótőben is ott található a szenved kifejezés). Egy fiatal blogger, írónő bevallása szerint is – ez bizony így van. Döbbenten hallgattam a nyilatkozatát arról: mivel szerelmes lett és boldog, ezért attól félt, hogy elveszítheti a közönségtáborát. Már nem tud olyanokról írni, ami fáj neki, mert most éppen jól érzi magát, boldog.

Ha kutatunk egy picinykét a kollektív tudattalanban, akkor azt is tudatosíthatjuk, hogy van-e ott olyan szimbólum, ami például a kreatív életerőt, az életvidámságot, valós boldogságot jelképezné? Merthogy nincs. Legalábbis én ilyet még sohasem találtam.

Ha figyelemmel kísérjük az életünket, és tetteinket nagyító alá vesszük, ekkor az egész életünk értelmét vizsgáljuk, elsősorban pszichológiai szempontból. Érdemes most az „értelem” szó jelentését is tudatosítanunk: A magyar nyelvben az „értelem” szó egyrészt:

  • azt a racionális képességünket jelenti, amellyel értelmes természetünknek megfelelően eligazodunk a világban;
  • másrészt egy szó, egy mozdulat jelentését is ezzel a szóval jelöljük;
  • végül tetteink céljával, magyarázatával kapcsolatban is használjuk ezt a szót.

 

Most az „értelem” szónak ez az utóbbi jelentése a legfontosabb számunkra. Az élet értelmének kérdésére adott válasz megtalálásáról van most szó. Arról is, hogy megtudjuk: hogyan fejeződhet ki ebben az értelemben a tehetségünk, tudásunk.

A személyes márkaépítő, akár Ön is, egyre jobban képes ezt felismerve – az önmegvalósítása érdekében – a célmeghatározását összefoglalni.

Szeretném bátorítani az olvasót, hogy fogalmazza meg az élete értelmét, életprogramja részeként pedig alakítsa ki énképét, kezdje el tudatosan felépíteni személyes márkáját, (énmárkáját), eredeti arculatát!

Amint úgy érzi, hogy szüksége van ehhez némi segítségre, akkor vegye fel a kapcsolatot velünk. 

Szívesen fogadom az érdeklődését!

Dobó Mariann

http://szabadegyetem.com/kapcsolat

Egyéni és csoportos konzultációk, tanácsadás a következő témakörökben is megtalálhatók:

"Önindító" 

http://www.szabadegyetem.com/content/onindito-palyavalasztasikarrier-tanacsadas

http:// http://www.szabadegyetem.com/content/stilusom-szemelyes-nevjegyem-eredeti-arculattervezes

http://www.szabadegyetem.com/content/az-erzelmi-intelligencia-fejlesztes-celja

http://www.szabadegyetem.com/content/mit-figyeljunk-meg-legeloszor-mielott-belefogunk-szemelyes-markank-epitesebe

 http://www.szabadegyetem.com/content/referenciak