Mi miatt fontos az önfelfedezés, a tehetségünk, személyiségtípusunk ismerete?

30 November 2016 |

Személyiségfejlődés - Személyiségfejlesztés

Mi miatt kellene félnünk? A megoldás bennünk van, mégpedig a képességeinkben!

 

Amint arra az elhatározásra jutottunk, hogy az életünket saját magunk akarjuk már irányítani, vezetni, akkor kezdjük el ezt azzal, hogy megfigyeljük, miben vagyunk a legjobbak.

Mindenkinek van olyan képessége, veleszületett adottsága, amiben nagyon jó!

Érdemes tehát önmagunkat annyira megismerni, hogy meg tudjuk határozni a tehetségünket, és azon képességeinket, amelyek által a krízishelyzeteket is át tudjuk hidalni. Ha rászánjuk magunkat az önfelfedezésre, akkor hasznosnak tartom elsőként azt tudatosítani, milyen személyiségtípusúak vagyunk.

Számos teszt áll a rendelkezésünkre, hogy megtudhassuk, melyik személyiségcsoportba tartozunk. Ezek által könnyebben feltárhatjuk még azt is, mi miatt vagyunk időközönként feszültek. Mindezek felismerésével lehetőségünk van már arra is, hogy másfajta életstílust alakítsunk ki magunk számára. Hiszen az is világosabbá válik, mi a valós igényünk, szükségletünk, mi vált ki belőlünk igazán örömöt. Ez azért is hasznos számunkra, mert ha felismerjük, nekünk mi a legkedvezőbb, milyenek vagyunk valójában, akkor vissza tudjuk már utasítani azokat a véleményezéseket is, amelyek rombolják az önbizalmunkat.

Vannak olyan típusú emberek (extrovertált típusok), akik például eredményesebben tudnak csoportban tanulni, dolgozni, és akkor érzik jól magukat, ha valamiféle „alapzaj”, nyüzsgés van körülöttük. 

Találkozhattunk már olyanokkal is, akik inkább elvonulnak (introvertált típusok), amikor alkotó tevékenységet folytatnak. Ők szeretik ezt csendben, „visszavonultan”, egyedül végezni.

Egy intelligens ember azt is elfogadja, hogyha a másik másképpen gondolkozik, cselekszik, mint ő. Ezeknek a különböző személyiségtípusoknak, és az ezekhez járuló igényeknek a megértésére nagy szükség van az együttműködés kialakításánál.

Ha tudjuk, hogy a másik milyen személyiségtípusú, akkor ahelyett, hogy kigúnyolnánk vagy kiközösítenénk, megértjük őt, és hagyjuk a saját ritmusában létezni.

Ön a fentiek szerint vajon melyik személyiségtípusba tartozik?

A személyiségtípusunk tudatosítása még azért is fontos, mert ezzel képessé válunk helyes döntéseket hozni. Olyan szakmát, munkahelyet választani, amely az egyéniségünkkel teljesen harmonizál. Ellenkező esetben olyan szerepeket, tulajdonságokat vagyunk kénytelenek felvenni, amelyek idegenek és feszültséget okoznak bennünk. Egy idő után szenvedni fogunk ezekben az úgynevezett karakterszerveződésekben, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy egyre sűrűbben betegszünk meg. Az is lehet, hogy mivel a feszültséget rosszul kezeljük, hiszen ez ilyenkor egyértelműen jelentkezik az életvitelünk kialakulásában, elkezdenek növekedni a zsírpárnáink testünk különböző részein.

 

 

Ha azzal foglalkozunk, amit tudunk és szeretünk is csinálni, akkor abból energiát nyerünk, és ráadásul a kreatív lelkesedésünk miatt a tevékenységünk hatékonysága is növekszik.

A párválasztásnál is jó, ha tudjuk kik vagyunk, milyen személyiségtípusba tartozunk. Éppen azért, hogy elkerülhessük a felesleges összeütközéseket.

Természetesen ezzel együtt a kommunikációs stílusunk, konfliktuskezelési stratégiánk, problémamegoldó képességünk fejlesztésével is érdemes foglalkoznunk.

Ön hol tart az önfelfedezésében, önfejlesztésben?

Miben tartja tehetségesnek magát, milyen képességeit tartja fontosnak? Mit gondol, milyen személyiségtípusú? Tudja már, mi vagy ki illik Önhöz valójában a személyiségtípusa szerint?

A fent emllített személyiségcsoport meghatározásán kívül számos más személyiségtípus teszt ad támpontot önmagunk értékeinek tudatosításához.

Ha még nincs tisztában az értékeivel, képességeivel, vagy elakadása van a karrierjében, párkapcsolatában, akkor szívesen segítek Önnek.

Dobó Mariann

Személyi- és életvezetési tanácsadó pszichológus

"Áttörés, Tegyük boldoggá az életünket! Gyakorlati útmutató érzelmi- és pénzügyi intelligencia fejlesztéshez" és "Ön sem úgy él, ahogyan szeretné? Dobja le magáról a súlyokat!" tréningkönyvek szerzője

 

Személyes- vagy online konzultációk időpont egyeztetése:

 +36 70 419 99 94

Könyvvásárlás- honlap könyv shop-ban: > http://szabadegyetem.com/magankonyvkiado

http://www.szabadegyetem.com/kapcsolat

http://www.szabadegyetem.com/referenciak

 

Fotó forrás: Itt  itt  itt és itt